For å lage gode presentasjoner av hus- og hytteprosjekter vi er involvert i, trenger vi blant annet godt billedmateriale av byggestedet. Her er våre retningslinjer for slik fotografering.
Bilder tatt med drone
Når det gjelder dronebilder har vi følgende ønsker:
- En sirkel rundt byggestedet i lav høyde (10-15 m), med tomta i bildets sentrum.
- En sirkel rundt byggestedet noe høyere, for oversiktsbilder. Høyde er avhengig av områdets størrelse.
- Bilder tatt rett ovnfra. Er området stort tas bildene ved flere parallelle flygninger
Ved alle disse tre må det være tilstrekkelig luft både over, under og på begge sidene av stedet der bygget eller byggene skal komme. Som en hovedregel kan vi si at det bør være minst like mye 'luft' på begge sidene som den plassen selve bygget opptar i midten. Ved bilder tatt rett ovenfra vil vi helst ha mye mer luft (dvs terreng) rundt bygget.
- Det kan også brukes drone for å ta bilder som viser utsikt fra det/de ferdige bygget/byggene, da gjerne også fra loft/hems. Plasser kameraet 'inne i bygget' og ta bilder som dekker 360 grader.
Fotograferingen skal skje i henhold til
Luftfartstilsynets regler, bl.a. med påbudte sikkerhetsavstander. Husk f.eks. å be om tillatelse fra personer som befinner seg nærmere dronen enn 50 meter, eller som har bygninger som er innenfor denne avstanden. Operatøren bør minimum være registert som RO1 og ha ansvarsforsikring.
Fotografering på bakkenivå
Ved fotografering fra bakkenivå bør det benyttes speilreflekskamera eller tilsvarende.
- Gå rundt stedet der bygget skal stå, og ta bilder av bygget som om det stod der. Det er viktig at det godt med luft på begge sider, og i den grad det er mulig bør bildene tas med kameraet i 'vater', dvs at horisonten danner en horisontal linje hjennom bildets midtpunkt. I mange tilfeller vil andre bygninger, vegetasjon og kupert/skrånende terreng gjør det vanskelig å få dette til.
Ta også bilder som viser utsikt fra det/de ferdige bygget/byggene. Stå 'inne i bygget' og ta bilder som dekker 360 grader. Kommer husets/hyttas gulvnivå mye høyere enn der det går an å stå, må evt drone benyttes.
Referansepunkter
Det er en fordel hvis et eller flere av bildene inneholder referanser som gjør det enkere å plassere bygget/byggene på riktig sted og i korrekt størrelse - for eksempel en parkert bil, en person, eller en annen angitt størrelse.
Utsikt og andre lokale forhold
Er det spesielle kvaliteter i eller ved tomta, som f.eks. utsikt, elv/vann, skiløype e.l. bør det selvfølgelig også tas bilder som får frem dette.
Billedkvalitet
Bilder må være skarpe og noenlunde korrekt eksponert. Ved motlys eller på solrike vinterdager er det en fordel å låse eksponeringen eller kompensere for lysforholdene på annen måte.
Hensikten med denne beskrivelsen er til syvende og sist at vi skal kunne lage en mest mulig tiltalende og korrekt presentasjon av prosjektet. Og husk: Det er bedre å ta ti bilder for mye enn ett for lite!